Ik ga even zitten op een interessant uitziend bankje. Hij zit lekkerder dan ik had verwacht. De stalen buizen buigen mee waardoor ik lekker kan ontspannen. De meeste houten openbare banken zitten niet zo lekker als deze. Het design van de metalen bank past bij de uitstraling van het winkelcentrum waar ik zit. Eigenlijk is het een grote parkeerplaats met winkels aan alle kanten, zoals je ziet bij veel Amerikaanse malls. Veel asfalt, staal en uithangborden. Niet echt plek om even relaxed op een bankje te gaan zitten, lijkt het.

De temperatuur is perfect. Ik zit met mijn lange broek en een T-shirtje half in de zon en half in de schaduw. Een zachte bries zorgt voor een aangename verfrissing. Mijn gedachten drijven weg naar een winkelcentrum in Zuid-Afrika dat jaren geleden een soortgelijk gevoel opleverde. Het warme weer, de bedrijvigheid van de auto’s en de mensen en het relaxte vakantiegevoel. Of moet ik zeggen, reisgevoel?

Ik kom net uit een grote sport- en outdoorwinkel als voorbereiding op mijn reis. Onderweg naar een grote elektronicawinkel om te kijken naar een fotocamera zie ik het bankje staan en onderbreek ik bewust mijn doelgerichte shopervaring. Mijn eerste gedachten gaan over de progressieve overheid die experimentele banken durft neer te zetten die lekker zitten. Ik ben blij met mijn land.

Wat is het verschil tussen vakantie en reizen? Tijdens een tripje naar Boedapest ontdekte ik wat voor mij het verschil is. Vakanties zijn volgepland met dingen die je wilt zien, of in dit geval ook dingen die je wilt kopen. Je hebt allerlei doelen gesteld. Op reis zijn heeft voor mij veel meer te maken met je omgeving bewust ervaren. Je stelt wel een doel, maar onderweg sta je open voor de vertraging die je je omgeving op een andere manier laat ervaren. Mijn ervaring is dat deze ongeplande, rustgevende momenten altijd opwegen tegen een batterij aan toeristische attracties die je gezien zou moeten hebben.

Na zo’n spontaan moment kun je alsnog je reis voortzetten naar de toeristische attractie die je wilt bezoeken. Met een smile op je gezicht. Dát is voor mij het verschil tussen vakantie en op reis zijn.

Op reis tijdens vakantie
Share This